HISTÒRIA DE L'ASSOCIACIÓ

Petit resum històric de l'Associació Amics de les Havaneres

Com a conseqüència de voler portar a terme les Trobades Barcelona Cara al Mar a la Barceloneta, no es podia anar a les Entitats públiques a sol·licitar subvencions en nom de particulars.

S'havia de fer en nom d'alguna associació. D'aquesta manera l'Antònia Vilàs i Francesc Salse varen crear l'Associació Amics de les Havaneres Port Vell, que oficialment va ser aprovada per la Generalitat l'onze de novembre de 1987.

Les Trobades, però, ja es feien des de l'any 1986 i no s'han interromput mai.

La primera Junta va estar formada per les següents persones:

L'Antònia Vilàs i Ferrandiz, Presidenta,

José Manuel Pons Mañagorri Vicepresident

Francesc Salse i Burgués, Secretari

Salvador Bosch Peris, vocal primer

i Jordi Martínez Fàbregas, vocal segon.

Aquestes persones varen ser canviades i substituïdes per altres.

Només van continuar l'Antònia Vilas com a presidenta i Francesc Salse, com a Secretari durant vint anys. En aquest període es pòrtava a terme La Gran Trobada d`Havaneres Barcelona Cara al Mar i les Tardes Culturals.

La primera Trobada es va fer a la platja del Passeig Marítim en un escenari a la sorra. Després ja es van fer totes al Passeig Joan de Borbó. Els grups de la primera varen ser Port Bo, Horitzó, Cavall Bernat i Mar Endins. Va ser Concurs i va guanyar l'havanera "Sortim a la mar" de l'Antònia Vilàs.

També es feien les Tardes Culturals de caire poètic-musical, on es recitava poesia i hi havia algunes actuacions musicals d'havaneres, cors, guitarra, etc. Sempre s'han portat a terme al Centre Cívic de la Barceloneta o a l'Esglèsia de Sant Miquel.

Quan l'any 2005 es jubila l'Antònia Vilàs, la perspectiva de continuïtat era escassa, ningú volia agafar les rennes de l'Associació.

Finalment Francesc Salse, que havia estat 20 anys secretari, va agafar la presidència. Eren diferents temps, calia surtir a la finestra d'Internet, era imprescindible omplir un buit que, fins llavors, no hi havia en el món de l'havanera. Per tant a partir de llavors es va crear una pàgina web. I com a conseqüència d'això, varen anar sortint idees.

L'Associació no tenia socis, es va obrir aquesta possibilitat, tant de particulars, que simpatitzaven en aquest món de l'havanera, com dels mateixos grups d'havaneres. Tots els grups que es coneixíen es van posar a la web amb la seva foto, adreça, dades de contacte, etc. a fi i efecte de començar a fer publicitat dels grups. Pel fet de ser un grup d'havaneres ja es posava a la web. Ara be, si volia que se li fes publicitat, si enregistrava un CD o feia alguna cosa que surtis d'una cantada corrent, havia de ser soci, amb una petita quota anual.

Cal dir que aquests petits ingressos sempre han anat a parar a la Trobada d'havaneres i a les Tardes Culturals. Tots els treballs s'han portat a terme sempre de manera altruista. La Junta ha anat incrementant-se, sota la Presidència de Francesc Salse, i, com es feien més coses entraven a formar part de l'organigrama noves persones col·laboradores.

Es va aconseguir que les Cantades surtin al Teletext de TV3.

Es va crear un Cançoner a la web, obert a totes les lletres d'havaneres que arriben a l'Associació.

Es va crear un apartat per Partitures, amb totes les partitures d'havaneres que ens arriben.

Es va crear apartat de notificacions.

Es va muntar la infraestructura per a portar la part legal de les actuacions dels grups d'havaneres. Una gestoria tramita la facturació, Seguretat Social, IRPF, etc. dels grups el dia que tenen una cantada.

L'Associació és oberta als esdeveniments i amb vocació d'ampliar aquells aspectes necessaris perquè els grups puguin desenvolupar la seva tasca.

Actualment ja shan dut a terme 34 Trobades Havaneres i la 35ª Edició ha calgut ajornar-la per causa del COVID-19.